ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Българин открива втори завод за бронирани автомобили у нас
Автор: Екип Sofia24.bg 15:34 / 13.09.2023Коментари (0)307
©
Роден е в Благоевград, завършва Математическа гимназия, след което специалност “Машинно инженерство" във ВМЕИ - София, където по-късно преподава и защитава докторска степен. Името му е Антон Стефов.

През 1989 година емигрира в Канада.  След години опит в първата си фирма за бронировки в Канада, през 1996 г. създава International Armored Group /IAG/ - водещ световен производител на бронирани автомобили.

Компанията има заводи в САЩ, Обединените арабски емирства и Турция, а филиали освен в България има и във Великобритания и Пакистан.

Стефов е семеен, с четири деца - три дъщери и един син.

И сега открива втория завод за бронирани автомобили в България в Симитли. Повече за решението му и инвестицията, Стефанов разказва пред simitli.info: 

Г-н Стефов, защо избрахте Симитли за втория си завод, въпреки че планирахте това да стане в Благоевград?

Аз съм от Благоевград, обичам родния си град и исках там да построя завода си. Имахме опити, но не успяхме,  защото в Благоевград инвестиционната политика не е развита, не е променено отношението към инвеститорите - все още подлежи на промени и развитие.

В Симитли и с кмета на община Симитли  г-н Апостолов нещата станаха много бързо така, както станаха в Бургас. Работи се леко, с удоволствие.

Тук, в Симитли, съществува организация и инвестиционна политика на много високо ниво - има изградена високо технологична индустриална зона, видях местата (бившите погреби към поделението) - поне десет пъти съм се качвал горе, откъдето се открива невероятна гледка. Има много неща за оправяне, но благодарение на кмета на община Симитли, всичко става много бързо и ще продължа да работя с удоволствие тук. Надявам се, че това някога ще се случи и в Благоевград, но в момента организацията съществува и то съществува на много високо ниво в Симитли. Например, вчера бях на празника  на град Симитли ( 09.09) и днес сутринта видяхме отново чист, подреден град - с усмихнати и приветливи хора.

Как Вие, българският емигрант в Канада, се превърнахте в световен инвеститор във военната индустрия?

Работя повече от 30 години за военната индустрия и имам разработки на световно ниво. Световно ниво, което се доказва със сертификати  и изпитания - с бомбени проверки и защити.

И смело мога да кажа, че сме единствената частна компания в света, която притежава най-високите стандарти, с които се сертифицират тези бойни машини.

Когато говорим  за бойна техника, трябва да се обърне внимание на две неща: първо - притежанието на сертификати, които доказват качеството на съответната техника и второ - възрастта, т.е. на колко години е тази техника, защото много пъти в пресата чувам, че някой направил подарил или ще купи военна техника, която е на 20 години - морално остаряла техника, в която едва ли ще могат да се използват новите машини, съоръжения и софтуерни продукти!

Заради войната в Украйна ли се преосмислиха инвестициите на всяка страна във военната индустрия?

Тази война в Украйна беше неизбежна  Въпросът беше кога ще се случи, но войната не е изненада, защото събитията хронологично доведоха тя да се случи. Конфликти са се случвали и ще се случват. Това, на което трябва да обърнем внимание, е следното и аз ще го кажа още веднъж:

България е била добре само тогава, когато е имала армия.

Ако България няма армия, няма възможност да се защити. Като говорим за защита, това не означава във военния аспект на тази дума, защита  означава да защити дори и своите икономически интереси. И тогава започват влияния, геополитически влияния, имало ги е и винаги ще ги има, но без армия България  няма възможност да не се съобразява с тези сили.

Инвестицията в армията и във военната индустрия ще допринесе България да има мнение.

Важно и много по-изгодно финансово за България е да имаме собствено производство и да се инвестира в собствена отбрана. Отбраната стана топ приоритет, независимо дали една държава е изправена пред заплаха от война, или не. Защото добрата защита е една от най-важните гаранции за превенция на агресията и запазването на мира. Ако погледнем в световен мащаб - Швейцария е една малка страна, но се съобразяват с нея, защото парите са там -  намерила си е начин за защита.  Унгария - територията й е по-малка от България, но там всичко върви перфектно - бизнес,правителство, защото имат перфектна организация.  При нас много хора говорят негативно за страната ни, това е неоправдано и глупаво. Ние сме добра нация,  с невероятна история, дали сме много неща  на света и не би трябвало, въпреки кризите и многото грешки, да имаме един такъв негативизъм в изказванията си.

Какъв комисион получи кметът на община Симитли Апостол Апостолов?

Няма такова нещо, нито ще има.

Много хора в България се питат, като стане нещо, къде е далаверата?

Но аз не мисля, че трябва да обръщаме внимание на хората, които говорят така - тези хора са неудовлетворени от това, което правят. Г-н Апостолов спечели за община Симитли голям инвеститор, устойчиво производство и дивиденти за хората.

Как да променим България?

Ние знаем, че се унищожиха много предприятия, но Симитли е пример, много хубав пример в лицето на г- н Апостолов.

Елате да видите как изглежда градът. Той се е преобразил, вижте усмивките на хората, вижте лицата на хората.

Това трябва да се създаде в България, защото не е невъзможно. Казват на нас ни пречи....Нищо не ни пречи, пречи ни зимният сън. Трябва да започнем да работим по-целенасочено, за да го постигнем. Ако чакаме някой отвън да дойде да свърши работата ни, няма да стане.

Над 20 милиона лева е инвестицията на компанията Ви в Симитли, но за Вас е по-ценна инвестицията в човешкия капитал?

Да, за мен инвестицията в човешкия капитал е най-ценна.  Важно е да се  обърне внимание в подготовката на кадрите. Най-голямото измерение на инвестицията е тук да могат хората да произвеждат сами по-късно. Това  е доста дълъг процес, който ние вече сме започнали, в момента одобряваме програми за специализанти в университета в Благоевград, ще започнат такива учебни програми и в Симитли. Най-важното  в този момент е да се  обърне внимание на подготовката на кадрите, което ще стане в рамките на няколко години - теоретично и практично. С кмета г-н Апостолов говорихме, че той ще подпомогне тези процеси. Да работим методично и се изграждат специалисти, да се обособят учебни стаи с цифрови машини и на теория, и на практика се обучават кадрите - това е инвестиция в бъдещето.

Ще има ли бойни машини с името Симитли наравно с Рила, Пирин и Балкан?

Надявам се да има.

Вие сте гражданин на света. Роден сте българин, живеете в Канада. Коя е най-хубавата страна за вас?

България. Най-мило ми е в България. Тук, в Благоевград, са моите истински приятели от ученическите ми години. Където и да пътувам, винаги се връщам с радост в родината.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията