ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Боряна Гидикова: Правата на децата са застрашени в голяма степен
Автор: Йоланда Пелова 20:49 / 20.11.2023Коментари (0)338
©
На днешния ден емблематични сгради в целия свят бяха оцветени в синьо. А по традиция в България, това е Националният дворец на културата в София, Днес отбелязваме Световният ден на детето, това е денят, в който УНИЦЕФ дава глас на всяко дете. И си припомняме, че ние, големите трябва повече да се вслушваме в децата. Денят, в който напомня също така, че децата имат същите права като възрастните, само че от нас зависи те да се спазват. Боряна Гидикова, говорител на УНИЦЕФ в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Г-жо Гидикова, какъв смисъл влага УНИЦЕФ в Световения ден на детето и какво е важно да си кажем и да си припомним на днешния ден?

Ще дам малко история - на този ден през 1989 г. е подписана Конвенцията на ООН за правата на детето. Това е най-широко ратифицирания договор за правата на човека изобщо в историята ни. С ратифицирането на тази международна правна рамка, световните лидери признават, че всички деца имат неотменими права. Тоест, техните права са правата като на всеки човек. И обещават, че правителствата ще гарантират, че тези права ще бъдат защитени и спазвани с този документ. Но за съжаление, в УНИЦЕФ отбелязваме, че в тази година, която е една година на много конфликти, много бедствия и катастрофи от 34 години, след приемането на Конвенцията за правата на детето, правата на децата не са били в по-голяма степен застрашени, отколкото сега.

Така че вместо да празнуваме днес, за съжаление трябва да отбележим отново, че трябва да се действа. И да призовем всички ние от УНИЦЕФ и нашите партньори от общността за правата на детето, от правителствата, от организациите на гражданското общество и от частния сектор, да бъдем по-силни защитници и застъпници в изпълнението и защитата на тези права на децата. Което означава подкрепа на привеждането на националните правни рамки в съответствие с Конвенцията за правата на детето и други международни стандарти. И да прилагаме тези стандарти на практика.

Нека да кажем тук, че изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел също спомена за това, което вие сега ни преразказахте, че за съжаление, днес децата наистина живеят в свят,  който е все по-враждебен към техните права и трябва да действаме. Като казвате "трябва да действаме", какво влагате в тези думи, тоест, кой да действа, г-жо Гидикова?

Абсолютно всеки от нас може да предприеме действия, всеки в своята си област. И държавните институции, и гражданския сектор, и всеки един отделен човек, когато се огледате, независимо в каква област на живота става въпрос, дори и в България, въпреки че при нас няма конфликти и бедствията не са в тези размери, макар че и ние наскоро имахме и ние бедствия, и наводнения, и пожари през лятото. Все пак, да не оставаме безучастни към нарушаването на правата не само на децата, но и на всеки друг от нас, на всеки човек. Което означава, че трябва да се замислим, че децата трябва да бъдат все повече включвани в това, когато се взимат решения за тяхното бъдеще, за тяхното образование, примерно за политиките за климатичните промени, които се решават на най-високо ниво.

България е една от първите държави, която подписва Декларацията за правата на детето в областта на опазването на околната среда и климата, което наистина ние сме едни от отличниците, в това отношение. Но да, всеки от нас би могъл да действа.

Вие започнахте да изброявате едни от основните права на децата, а именно всяко дете да има право на образование, разбира се климатичната криза споменахте, също така. Кои са другите ключови права, които трябва да си повтаряме и да знаем?

Днес ние излязохме с едно прекрасно видео, в което нашите национални посланици на добра воля Владимир Ампов-Графа, Лена Петрова, Поли Генова и други наши активни застъпници на правата на децата излязоха точно с този призив, като подчертаха най-важните права, които трябва да съблюдаваме ние, като по-възрастни, изобщо като общество. Това е правото на всяко дете на възможно най-добро здраве, правото на здравеопазване, обаче включва и правото на психична подкрепа за всяко дете. Ние имаме много голяма програма за психично здраве и превенция на психичното здраве на младежите и децата.

Освен това правата на децата трябва да се прилагат във всички контексти, включително и по време на военни конфликти и хуманитарни кризи. И в днешния ден, наистина искаме да напомним на лидерите ни, да спазят наистина ангажиментите си към Конвенцията на ООН за правата на детето, изключително да защитават живота и благосъстоянето на всяко дете. Тоест, правото на детето да живее в една мирна, спокойна и безопасна за него среда.

Много се говори за проблема с насилието над децата във всичките му форми. В България, за съжаление, нашите данни от последното Национално представително проучване, което направихме, по отношение на насилието над деца, казва, че всяко второ дете е преживяло някаква форма на насилие. Което най-вече се отнася за национално насилие, за насилие в обществото, за насилие на улицата, насилие в училище, насилие онлайн. Наскоро имахме конференция, която беше доста активно посетена и от институциите, и от неправителствени организации наши партньори. И там, наистина се очертаха доста силни акценти, за това колко време прекарват децата в Интернет и как абсолютно всяко дете трябва да бъде защитено онлайн, защото там е много пряк досега на хората, които искат да му навредят на него. И само от нас зависи, и от нетърпимостта на цялото ни общество, да не позволяваме това да се случва толкова често.

Повечето от децата, над 90%, които са преживяли някаква форма на насилие онлайн, са изживели сексуална онлайн форма на насилие. Тоест, това е нещо много страшно, за съжаление не можем само с национални политики, със законодателни промени, но трябва и ние да бдим като родители, като учители, като приятели на децата, за да внимаваме много за тяхната безопасност онлайн.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията