ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Борислав Цеков: Имаме едни партийни вождове, които са взрени в пъповете си, в собственото си политическо оцеляване - без мисъл за държавата
©
Ставаме свидетели на тъжното обстоятелство, че политическите партии в парламента без изключение не са научили нищо ново и не са забравили нищо старо от изминалите три-четири години на задълбочаваща се политическа криза и неспособност на основните политически сили да осигурят стабилно и дългосрочно управление, най-вече управление на коалиционна основа, каквото многократно вече в серия, в каскада от избори избирателите задават. Това каза за предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус" конституционалистът и основател на Института за модерна политика доц. Борислав Цеков. 

"Не случайно аз преди вече повече от две години започнах да говоря, че се наблюдава процес на африканизация на българската политика. Струва ми се, че това, което наблюдаваме последните дни и днес в пленарната зала, е навлизането на тази африканизация на българската политика в една изключително остра фаза. Виждаме, че липсва национално-политическо лидерство, имаме едни партийни вождове, взрени в пъповете си, в собствената си политическо оцеляване, без мисъл за държавата, без мисъл за дългосрочните интереси на стената, без каквато и да е загриженост, освен на голи декларации, за сложната геополитическа обстановка и за това, че има сили извън България, които имате свои съюзници у нас, които се опитват да извадят в България от свободния свят и да я вкарат по пътя на путинизацията и на един евразийски сценарий, президентски републики и т.н. Значи това, е което наблюдаваме, и то ще даде тепърва много лоши плодове, ако все пак някакъв политически разум и някаква политическа грамотност в основните парти и мисъл за държавата не се прояви", коментира още той.

Превръща ли се ГЕРБ в притурка на ДПС?

"Мисля че точно такъв тип подмятания, спекулативни оценки - са белег първо, на изключително ниското интелектуално равнище на основните фигури в парламента, което демонстрират, и заедно с това създават една фалшива политическа реалност, защото без значение дали втората политическа сила, в случая ДПС или някоя друга, това, което те заявяват, съответства на демократичната политическа логика в цивилизования свят, че те са готови да подкрепят правителството на спечелилата, при това убедително изборите първа политическа сила. Оттам насетне вече дали в ДПС има някакви вътрешни противоречия, аз не се наемам да кажа, тъй като всичко, което чуваме извън официалните позиции и решения на органите на ДПС, са косвени слухове, медийни отговаряния, но зад тях все още не сме видели каквито и да е факти, дори и противоречиви", каза Борислав Цеков.

"При крах на основните политически формации винаги се отваря един широко обществен вакуум, който се запълва от понякога радикални, понякога популистки, понякога широки демократични обществени движения. Ние сме имали такива примери не веднъж, но пък в историята това е било за добро. Но в тази ситуация конкретно аз мисля, че един подобен сценарий е изключително рискован и е много малко вероятността да бъде за добро, защото ние виждаме, че у нас има една много силна активизация на петата колона на кремълското влияние, има опит България буквално да бъде отвлечена в полза на Путин. Този сценарий за президентска република, който е зачена в мрежите на бившата Държавна сигурност, е всъщност сценарии за путинизация на България, нищо че се опитват да го брандират като поява на някакъв нов Орбан. Трябва да е ясно отсега, че нито г-н Радев е Орбан, нито има подобни качества, нито има подобна визия, нито подобен опит в политиката, нито ситуацията у нас и намеренията на авторите на този сценарий са България да бъде европейска държава. Напротив, те искат България да бъде Беларус на Балканите. И затова казвам, че отговорността на сегашните политически лидери и на ГЕРБ, и на ПП-ДБ, и на ДПС, и на "Има такъв народ“ – казвам тези, които имат ясна европейска ориентация, е огромна – от тях зависи бъдещето на България, и това съвсем не е клише. Съмнявам се обаче, че политическият им ръст позволява да го разберат или поне по-голямата част", каза конституционалистът.

Ако отново отидем на избори

"Напълно е възможно процентът за ГЕРБ да падне допълнително, защото към това твърдо ядро, което те успяха да запазят, в последните избори се присъедини един масив от избиратели, които гласуваха за тях от една страна, за да извадят ПП-ДБ от управлението, и от друга страна, да се състави ново правителство, което да се доминира от ГЕРБ. Сега те на практика ще видят, че няма особен смисъл и от този вид прагматично гласуване, защото очевидно ГЕРБ нито има достатъчно воля, нито има достатъчно възможности да състави такова правителство. Видяхме, че ГЕРБ на практика отказа да води коалиционни преговори и предложи се едностранно една формула, известна като правителство на малцинството, която за броени минути, часове ще разберем дали ще се промуши на косъм през парламента или не. А що се отнася до ПП-ДБ, там властва една илюзия, че огромна част от избирателите им са ги напуснали, но не са затворили вратата. Мисля, че те ще разберат, че това е илюзия, защото там пък властваше другата мотивация: голяма част от тези 300 хиляди избиратели, които не гласуваха за ПП-ДБ и ги оставиха да се свият до традиционното си ядро от 300 хиляди гласа, които те имат през годините, бяха избирател, които искаха да свалят ГЕРБ от власт, да свалят ДПС от власт, имаха своето виждане, че 10-годишното управление на ГЕРБ е изключително вредно било за държавата, и че трябва да се наложи някакъв санитарен кордон върху партиите. Това беше възгледът на тези избиратели, и ПП-ДБ ги предадоха, като влязоха в коалиция с ГЕРБ и ДПС. Едва ли повече тези избиратели ще се подлъжат по лъжите на Денков, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и т.н., които преди изборите казаха: "Никога с Борисов и Пеевски“ и след това седнаха в скута на Пеевски и се прегърнаха с Борисов", категоричен бе Борислав Цеков.


Още по темата: общо новини по темата: 291
05.07.2024 »
05.07.2024 »
05.07.2024 »
05.07.2024 »
05.07.2024 »
05.07.2024 »
предишна страница [ 1/49 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
50-ото Народно събрание
Лято 2024
Отношенията София-Скопие
Прокуратура и МВР влязоха в офисите на Васил Божков
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията