ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Бойко Рашков: България не трябва да има политици, които сутрин казват едно, а на обяд и вечер – съвършено различни неща
Автор: Петя Кузева 21:12 / 03.05.2023Коментари (0)392
© Фокус
Бойко Рашков, вътрешен министър в кабинета на Кирил Петков и депутат от ПП-ДБ в 49-ото НС, в интервю за "България, Европа и светът на фокус" на "Фокус".

Казвам добър ден на г-н Бойко Рашков. Темата за последното денонощие, вече две – атентатът, инцидентът срещу г-н Гешев, как бихте го нарекли Вие? Службите казват, че със сигурност е било опит за убийство. Вчера видяхме разнобой между МВР и службите по въпроса има ли вече заподозрян или не. Вашият коментар?

Моят коментар е, че ако това е опит за покушение срещу главния прокурор на Република България, е изключително сериозно като инцидент и последици за страната и за нейния имидж в чужбина. Но веднага трябва да подчертая, че подобно непрофесионално, хаотично говорене от лица, заемащи висши държавни постове както в съдебната, така и в изпълнителната власт, много отдавна не бяхме чували и не сме били отдавна свидетели някои от представителите на изпълнителната власт, специално от МВР да говорят едно, а пък от Следствената служба да говорят нещо съвършено различно. От друга страна, прави много силно впечатление, че представителите на прокуратурата преднамерено лансират версия за опит за покушение срещу главния прокурор, наричайки го "атентат“, без да обсъждат, а след като са излезли в публичното пространство, би следвало всички възможни версии в тази посока, а те би следвало да бъдат разположени и изказани по отношение на отделните етапи в случая. И затова, обичайно, и в литературата, и в практиката – нещо, което не чух тези дни, да се демонстрират познания в тази област. И казват, че следва да се издигнат версии както относно деянието, има или няма престъпно деяние въобще, и оттук нататък всички ние бихме могли колективно да си отговорим на въпроса дали става дума за действително реално осъществен престъпен състав от Наказателния кодекс, или става дума за нещо друго. Какво е това друго? В социалните медии вече обърнаха внимание, че е възможна инсценировка, която да е свързана или мотивирана от събитията от предходния парламент, който разработваше механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор, независимо че това, разбира се, става по силата на решение на Европейския съд по правата на човека и че не касае пряко личността на сегашния главен прокурор Иван Гешев. Следователно, неизяснявайки въпроса относно тези версии, ние не можем да насочим разследването в правилна посока. Виждам как някои от ръководителите в прокуратурата и следствието са се хванали солидно само за версията, че става дума за опит за покушение срещу живота на главния прокурор. Но оттук нататък, дори в този етап възникват редица въпроси: главният прокурор ли е мишената, защото там…

Коментарите бяха, че точно по този не черен път, но не и първокласен път, едва ли щяла да мине някоя друга ВИП личност, така да го определиха.

А, ВИП личностите, по линия на тези разсъждения, минават по лоши пътища ,по горски пътища и т.н. – нещо, което дори предизвика малко насмешка. Така че кой на практика е мишената, срещу кой е насочено едно противозаконно действие – срещу Иван Гешев или срещу някой, който е бил с него? Второ, имало ли е…

Имате ли обосновани предположения кой може да е бил с него или повече информация?

Ето сега как се провокира публичното пространство, като от една страна се твърдеше, че главният прокурор е пътувал със семейството си, и от там се засили ефектът – видите ли, някой посяга не само срещу главния прокурор, а и срещу неговото семейство. От друга страна се изтъкна, че никой не се е придвижвал с Гешев в същия ден в същия автомобил. В крайна сметка този взрив от естество ли е бил да причини смърт от това разстояние и със съответната мощност? Изказват се предварителни становища без да са назначени експертизи и вещи лица, които да отговорят на изключително важни за разследването проблеми.

Казват, че са се взели всички мерки. Включително аз мога да задам и няколко конкретни въпроса, имам познания в сферата на сигурността – и във връзка с Закон за СРС, чл. 12. Какво следва оттук нататък?

Сега, едва ли би могло така бързо да се използват и специални разузнавателни средства, защото не стана ясно има ли действително ориентации към извършителя, защото от МВР казаха, че има заподозряно лице, а пък от Националната следствена служба говорителят Маринов каза, че не му е известно нещо подобно да е установено.

Не само. Само да добавя: пресконференцията на вътрешния министър Иван Демерджиев беше в 12.00 часа в Министерски съвет. Пред мен в студиото на "Фокус“ заместник-председателят на Националното следствие Ясен Тодоров каза в 16.30 часа, че не може да потвърди такова нещо. Цитирам: "Питайте г-н Демерджиев“.

Освен това, позовават се на присъствал на мястото на местопроизшествието специалист по тероризъм, който мисля, че беше от Израел. Едно подобно предварително становище на неизвестния специалист по тероризъм от Израел не значи за нашето право абсолютно нищо. Едва когато се назначат експертизите, ние, цялото общество трябва да научи каква е мощта на взривното устройство. И пак ще повторя: от обективна страна то могло ли е да застраши живота въобще някому? Защото ако се окаже, че това взривно вещество не е могло да причини телесна повреда или смърт някому, тогава правната квалификация ще бъде съвършено различна, включително може да стигнем до извода, че става дума само за сплашване, а не до какъвто е да било опит за покушение срещу когото и да било. И ред други въпроси. Но ние не чухме в тази посока нищо смислено, което не говори добре за професионализма на онези, които в момента се занимават с наистина един много важен за страната, за държавата случай. Аз лично се надявам, че ще се положат достатъчно усилия, и в един ускорен, но все пак по-логичен тон и бързина, ще могат да се установят всички тези важни въпроси. Защото иначе ще се подхранят всички отрицателни становища, които четем в социалните мрежи, включително с подигравателен оттенък, които становища в този смисъл се базират на това непрофесионално говорене, което чухме тази дни.

Г-н Рашков, и все пак знаем, че има експерти по всичко се намират, както беше и по време на КОВИД пандемията. Сега всички вкупом станаха експерти по сигурността. Сигурно е обидно и за вас като човек от кариерата на МВР. Трябва ли да се водим от това какво казва "Фейсбук“, защото пък от друга страна от Брюксел и Лаура Кьовеши се изказа? Вие най-добре знаете, че има нещо, което наистина се казва следствена тайна, и не е добре да се казва всичко в момента.

Аз съм категоричен, че практиката на прокуратурата да изнася фактология, от което и да е разследване, включително и в това, което се случи около Железница на пътя, е изключително вредна практика, която трябва да се скъса категорично с нея. Нека си припомним, че главният прокурор Гешев си позволи да публикува звукозаписи на подслушан разговор на държавния глава с висш военен ръководител – нещо, което без да има данни за престъпление и основание за използване на специални разузнавателни средства, беше направено в нашата страна. Това също говори, че главният прокурор се занимава с политика, което е недопустимо по Конституция и по закон. А пък това, че се занимава с политика, включително се потвърди тези дни и от изказване на един от служителите, ръководни служители в Националната следствена служба, че политиците…

Давайте с имена.

Не. Първо се опитали да снемат от поста му Иван Гешев с изработването на законопроект за неговото освобождаване от длъжност и като не успели – цитирам почти точно, е последвал опитът за покушение срещу главния прокурор, което не косвено, а е пряко обвинение на съдебна власт, на съдебни органи по отношение на политически дейци. И ако това, което чухме ние вчера, е вярно, ако има доказателства срещу тези политици, защото тук и в двата случая, и в двете твърдения присъстват политици, защото според изказването на този заместник-директор на Националната следствена служба, очевидно според него политиците не само юридически са се опитали да навредят на Гешев с тези правила и процедури за неговото отстраняване, а сега те са донякъде – така се разбра – виновни и за опита за неговото физическо отстраняване, което е недопустимо като изказване на магистрат по отношение на политическата власт в нашата страна. И аз не знам, ако имат доказателствата, те са длъжни да ги изложат на публичното внимание. Ако нямат такива доказателства, пита се къде е Висшият съдебен съвет и Инспекторатът, за да прецени тези изказвания дали са в рамките на позволеното, включително от гледна точка на Етичния кодекс на магистрата в нашата страна, защото те са, повтарям, едно пряко обвинение срещу висшата политическа власт в нашата страна, която е Народното събрание. Кои са тези политици? Нека господинът, който така убедително говореше по телевизията, да говори убедително с имена и да каже: това са политиците, които са организирали и покушението на или срещу…



И вие не говорите с имена в момента, ако трябва да сме честни.


Става дума за Ясен Тодоров. Всички знаем и го чухме по телевизията, че говори в тази посока свободно. И аз не знам, пак ще повторя, дали това се вмества в

някакви етични норми на кодекса на българския магистрат. И все пак по подобни изказвания трябва да се вземе някакво отношение. Всички говорим, че в държавата трябва да има ред, трябва да има дисциплина, трябва да има отговорност за този, който е сгрешил. Нека Висшият съдебен съвет все пак да свърши някаква полезна работа, независимо че е извън рамките на неговия мандат.

Ето, има плурализъм. Вчера Ясен Тодоров беше при мен в студиото, днес вие сте в ефира на "Фокус“. Може да му отговорите. Ще го цитирам по памет. Попитах го кога се скъса тая комуникация между МВР, служби, прокуратура – няколко пъти повтори "преди две години“. Не спомена Вашето име, но как ще отговорите на това?

Ще отговоря така: тъй като ръководството на прокуратурата, включително ръководството на Националната следствена служба са пряко свързани – и това го вижда цялото общество, не от вчера, не от две години, а от много по-дълго време, включително от времето и на предишния главен прокурор, с политическа партия ГЕРБ, след като ние всички чухме звукозапис от дома на Борисов, че той назначава главните прокурори в нашата страна – думи на Николай Кокинов, бивш градски прокурор на София, и т.н., за цялото общество е ясно, че политическа партия ГЕРБ по някакъв начин е сложила ръка върху Българската прокуратура, която работи в интерес на тази политическа партия. От там…

Вчера Борисов обаче каза, че ще пишете съдебната реформа и продължавате работата.

Ще видим това. Както днес се отрече от думите си, че ще подкрепи правителство на "Промяната“ и на "Демократична България“…

И вие му бягахте по тъча, ако трябва да сме честни сега, в последните дни. Не, не говоря конкретно за Вас.

О не, аз лично едва ли бих могъл да бъда обвинен в тази посока, защото аз винаги съм смятал, че един човек, който е бил в едни такива среди, свързани с ъндърграунда, ще сложи костюм, но няма да промени нрава си. Тази поговорка е известна в друг вариант на всички българи. Толкова ще кажа. Но сега за прокуратурата. И тъй като прокуратурата е обвързана с политическа партия ГЕРБ, същият Иван Гешев се обръща към Борисов с думата "шефе“, което означава, че той самият се чувства подчинен на ръководителя на ГЕРБ, и от там подчинява цялата система на политическа партия ГЕРБ. А пък правителството…

Къде го е казал това? Наистина, аз лично не съм го чула.

В звукозаписи, разбира се. Правителството на "Промяната“ на първото, по-скоро първото служебно правителство на Радев 2021 г., включително и второто правителство същата година, естествено, че трябваше да противодейства на престъпност, която е свързана с управлението на политическа партия ГЕРБ, в частност изграждането на пътната инфраструктура в нашата страна. Прокуратурата не ни оказа абсолютно никакво съдействие в това разследване, напротив. Прокуратурата забавя делата, които се отнасят до разследване на престъпления, свързани с изграждането на Автомагистрала "Хемус“ и някои

други. От тази гледна точка, след като тя се е самоподчинила, така да се каже, на една политическа партия, за мен е съвсем лесно обяснимо защо се правят изказвания, че преди две години прокуратурата не могла да работи в синхрон с органите на МВР. Искам да кажа и нещо в тази връзка по-нататък. Винаги са били сключвани споразумения преди избори между прокуратурата и МВР. Резултатите са били нулеви, което какво говори – че синхронът ...

Наскоро имаха общи пресконференции и изведнъж пак нещо стана.

Значи синхронът не се дължи на това, а обратното което е. Липсата на такъв синхрон се дължи на нещо друго – на политическите ангажименти на прокуратурата към политическа партия ГЕРБ, не на друго. Защото ние в МВР по време на изборите 2021 г. двата тура показахме резултати, като установяване на данни за престъпление и образуване на производства много повече като брой, отколкото когато прокуратурата е сключвала споразумения с МВР да си взаимодействат във връзка с противодействието на политическата престъпност, свързана с изборните права на българските граждани. Така че не виждам абсолютно никакво основание, освен политическо, да се правят внушения в публичното пространство, че виждате ли, по времето, когато министър на вътрешните работи съм бил аз, прокуратурата едва ли не е могла да работи с МВР. Това просто е прекалено.

Г-н Рашков, вчера беше представен проектокабинета на "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“. Вътре има политически лица – акад. Денков, Асен Василев. Вие защо не сте предложението за министър на вътрешните работи? Бяхте от големите им остриета, така да се каже, като министър.

Това не мога да кажа. Това може да отговори някой, който е съставял кабинета, и това е от ръководството на политическия партия "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“. Аз в подбора на кадрите за кабинет или за някои други подобни решения участие не вземам.

Чувствате ли се пренебрегнат?

Не, разбира се.



Човек с много по-малко опит от вас е предпочетен.


Това няма значение. Това е решение на ръководството на двете партии, които са в коалиция. Оттам нататък не виждам смисъл от какъвто и да е коментар. Това е политическо решение. Някой може да се чувства засегнат, други – не. Аз не съм от засегнатите.

Ще има ли правителство? През час може да се питаме и всеки път се променя ситуацията.

Променя ситуацията ръководителят на политическа партия ГЕРБ, който действително направи всичко възможно да загуби българското общество няколко седмици политическо време, за да може да се реши важния въпрос да има редовно правителство в нашата страна. Това постигна Борисов. Искаше да

види на втората политическа сила състав на правителство. Видя го. И какво от това?

Каза, че е чернова и може да се работи по него.

Разиграва останалите политически сили. И ще повторя – губи ценно политическо време, защото действително България е под ударите на няколко кризи, едната от които е политическа криза. Той е един от тези, които мотивират подобна политическа криза. Това е повече от ясно. Не може до онзи ден те от ГЕРБ да искат да се прави управленска програма, днес да излезе от залата – аз го видях, излезе и даде пред ваши колеги пресконференция и каза, че този кабинет не му харесва, защото Василев бил вътре. А пък преди няколко дни каза, че е съгласен Василев да бъде министър на финансите. България не трябва да има такива политици, които сутрин казват едно, а на обяд и вечер – съвършено различни неща, защото това означава, че такива политици не са предвидими за нас като народ и не трябва да бъдат в управлението на страната.

Вас ви обвиняват, че цялата ви мисъл, енергия е в това как да играете на местните избори, независимо дали "Продължаваме промяната“ сами или в коалиция с "Демократична България“. Че това е основната идея във всички ваши действия.

Не. Основната идея е да се състави редовно правителство – нещо, което е належащо и най-необходимо, спешно дори бих казал за цялото на общество.

Благодаря Ви, г-н Рашков.

И аз ви благодаря.


Още по темата: общо новини по темата: 987
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/165 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията