ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Бойко Борисов: Ако не вземем мерки за ВиК сектора, скоро над 1 млн. души ще са на воден режим
Автор: Луиза Транчева 12:58 / 23.08.2024Коментари (0)958
©
Ако не се вземат незабавни мерки във ВиК сектора, скоро над 1 млн. души от четири области ще са на воден режим. Става въпрос за Габрово, Велико Търново, Плевен и Ловеч, като за последните две това вече е факт. Това заяви в Свищов лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде кореспондент на “Фокус". Борисов пристигна в крайдунавския град по покана на  кметове от региона, за да бъдат обсъдени конкретни решения за решаване на проблемите с безводието. В срещата участваха градоначалниците на Велико Търново Даниел Панов и на  Свищов - Генчо Генчев. Включи се и бившия регионален министър Николай Нанков.

Лидерът на ГЕРБ бе категоричен, че осигуряването на питейна вода за населението е първото и основното, което трябва да се случи. Кметовете от своя страна заявиха, че имат проектна готовност, нов последните четири години не са имали възможности да осигурят финансиране за реализирането му. Нанков също бе категоричен, че още през 2020-а година са изготвени проекти за изграждане на ВиК мрежа на различни места, но те не са правилно използвани.

Борисов посочи и три основни проблема, за които незабавно да намерено решение. Това са осигуряването на вода за питейно битови нужди за всички хора в страната, не само за Великотърновска, а за всички области; осигуряване на вода за “Напоителни системи", за да могат земеделците спокойно и без проблем да засаждат и отглеждат културите си; изграждането на магистрала между Велико Търново и Русе, изграждане на скоростна отсечка, която да свързва Велико Търново с АМ “Хемус", довършването на магистралата и изграждането на скоростен път между Русе и Свищов.

“Ако след изборите успеем да намерим съмишленици, с които да си поделим отговорността и да решим тези основни проблеми за населението, държавата ще върви напред", категоричен бе Борисов.

От своя страна кметовете посочиха, че за момента водата е най-големия проблем.  Даниел Панов подчерта, че положението във Великотърновска община е сравнително спокойно с изключение на селата Никюп и Ресен, където има нужда от цялостна подмяна на водопроводите и осигуряване на нов водоизточник. За Свищов Генчо Генчев посочи, че в две от четирите села, които трайно страдат от безводие, работата е започнала - за Хаджидимитрово и Овча могила, но трябва да се помисли и за останалите населени места.

Борисов допълни, че на първо място трябва да се помисли за осигуряване на пари за ВиК мрежа, след това за изграждане на нови язовири, за изграждане на помпени и пречиствателни станции. При добро планиране, според него, пари могат да бъдат осигурени за всичко изброено.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ЦСКА-София в Първа Лига сезон 2024/25
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията