ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Богданов: Ако се наложи, държавата може да поеме контрола над рафинерията в Бургас
Автор: Екип Sofia24.bg 11:02 / 10.11.2023Коментари (0)248
© bTV
Аз не знам дали тези пари са в бюджета на Путин. Направихме анализ на цялостната ситуация, защото нищо не беше направено за 8 месеца. Нямахме план от "Лукойл“ как да премине на неруски петрол. Той е съобразен с анализи на всички държавни институции, които имат отношение – ДАНС, Митниците, Разузнаването и Държавният резерв“.

Това каза в студиот министърът на икономиката Богдан Богданов по отношение на разследването за износа на горива, произведени от руски петрол от "Лукойл“.

В един от пакетите от санкции на ЕС срещу руската федерация е заложена забраната на преработката на руски петрол. Няколко държави, които нямаха излаз към море и представиха аргументи, че не могат да осигурят алтернативен внос получиха изключение от забраната. И на България беше разрешено да произвежда продукти от руски петрол, но да не ги изнася за държави от ЕС или трети страни с изключение на Украйна.

"Имаме стратегически актив в България, който трябва да работи на максимални капацитети. Това бяха усилията ни през последните месеци. Дерогацията за руския петрол е механизъм, който Европейската комисия е разрешила за България да ползва за конкретен период от време. За съжаление нищо около дерогацията не е направено, за да може след като свърши този период България да подсигури производството си с неруски петрол и това да гарантира максималния капацитет на рафинерията и работните места на хората“, посочи той.

"Не мога да споделя какво пише в докладите, те са секретни. Всички съображения, които бяха изнесени от службите, които следят производството, са отчетени. Срокът е изцяло базиран на данните. Да се говори, че един министър е заложил самосиндикално срокове не е вярно. Докладите са изпратени до парламента. Ако се окаже, че информацията, която ни е предоставена, е непълна, трябва да се попитат конкретните институции защо не е пълна. Не го изключвам като възможност“, уточни Богданов.

"Технически рафинерията ни може да преработва неруски петрол. Въпросът е откъде ще дойде. Има ли го – ние не знаем. Информация до мен не е достигнала. Не знаем какво е подсигурила "Лукойл“, как го е подсигурила. Няма как ние да съдействаме за доставките, тъй като това е частен оператор. Ако държавата оперира "Лукойл“, тя ще договаря доставки и коридор. Няма как да съдействаме на "Лукойл“. Ако се наложи, държавата вече има капацитет да го направи. Можем в кратък период от време да ангажираме ресурс, с който да подсигурим доставките, ако се наложи да поемем оперативния контрол над рафинерията“, каза още министърът на икономиката.

Според него доставките могат да дойдат от различни локации и допълни, че имало анализ за над 10 локации, от които може да се доставя.

"Лукойл“ има ангажимент, който се следи от Агенция "Митници“. В момента, в който не си изпълнят ангажимента – до края на годината те трябва да са 20% неруски петрол, държавата може да поеме контрола и да контролираме процеса по доставките“, категоричен е министърът на икономиката.

Кампанията "Достъпно за вас“

"Стартирахме инициативата преди месец. Целта е да постигнем трайно ниски за потребителите и то на определени продукти от първа необходимост. Инициативата трябваше да стартира на 1 ноември. Тя ще започне от 15 ноември. Имаме кампания за включване и на по-малки вериги. На втори етап ще добавим и нехранителни и лекарствени продукти“, посочи Богданов.

"Всеки един магазин, който се е включил в кампанията, ще ползва логото на инициативата "Достъпно за вас“. Логото ще бъде до стоката, която е предложена в конкретната седмица“, уточни той пред bTV.

"Ще правим анализ в Министерството на икономиката, за да следим динамиката на цените. На сайта на министерството ще може в следващия етап да изберат продукт и да видят откъде могат да го купят. Започнахме инициативата с големите вериги. Разговаряме и с малки регионални вериги. Цената трябва да е най-ниската, на която могат да го предложат. Най-евтиният продукт, който отговаря на качествата. Това ще е продуктът за седмицата“, добави министърът на икономиката.


Още по темата: общо новини по темата: 221
31.07.2024 »
30.07.2024 »
25.07.2024 »
23.07.2024 »
15.07.2024 »
30.05.2024 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията