ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Близо час протестиращи затвориха в двете посоки за движение  Е-79 на входа на Видин
Автор: ИА Фокус 14:35 / 10.09.2023Коментари (0)416
Близо час протестиращи затвориха в двете посоки за движение Е-79 на входа на Видин, предаде репортер на "Фокус“. От 11:30 до 12:30 ч. граждани на Видин, Брусарци и Монтана, блокираха движението и преградиха пътя с автомобилите си. Организатор на протестното автошествие, което тръгна в 10:30 ч. от "Технополис“ в дунавския град и премина през централната му част до вход-изхода на Видин при ТЕЦ-Видин, е гражданско обединение "Единни за промяна". Шествието бе предвождано от председателят на обединението Росица Кирова, която е зам.-председател на НС и  видински депутат.

Основното искане на протестиращите е спешното довършване строителството на отсечката Видин-Монтана до края на 2025 г., да бъде пуснат в експлоатация участъка Мездра-Ботевград до края на 2024 г., както и да приключат всички процедури за изграждане на тунел под Петрохан до края на 2024 г. и започване на неговото строителство, каза по време на протеста Росица Кирова.

Гражданският протест, с развети български знамена от хората, премине под мотото "Стига вече смърт на Е-79! Две години забавяне и безотговорност се плащат с човешки животи. Стига! Да спрем това заедно.“

Да подкрепят протестиращите бяха и областният и заместник областният управители на Видин-Иво Атанасов и Ани Арутюнян. Атанасов каза пред  журналисти, че е категоричен, че този път трябваше да бъде проектиран, когато се проектираше и Дунав мост 2. Със започването строителството на моста, трябваше да започне и строителството на магистралния път. Ако имахме управленско мислене в перспектива тогава, а не геноцид по отношение на област Видин, от 2009 до 2021 г. нещата щяха да се случат и Видин щеше да бъде най-хубавия град за живеене и за правене на бизнес".

Докато бе блокиран входа и изхода на Видин от двете страни се образуваха километрични опашки от леки и товарни автомобили. Пропусната от протестиращите бе линейка на Спешна помощ и румънски автомобил с болно пеленаче.

Протестът премина без инциденти и шофьорите на блокираните автомобили проявиха разбиране и подкрепиха исканията на протестиращите.

Масовите граждански протести организирани от обединението стартират през 2018 година, припомнят за "Фокус" организаторите. Недоволни хиляди видински граждани многократно по време на протестите излизаха на пътя и блокираха международния път Е-79 на входа на Видин. Категоричното им искане бе за спешни действия и проектиране на нова скоростна отсечка на Е-79, защото съществуващия път е проектиран преди десетилетия и е в невъзможност да поеме засиления трафик от и към Дунав мост 2. 

Държавата е длъжница на Северозапада и видинчани настояваха още преди пет години за спешно изграждане на магистрала от Видин до София и тунел под прохода Петрохан.

Масовите протести доведоха до среща на представители на обединението в Министерски съвет и стартиране от държавата на процедури за изграждане на магистрала до София, уточняват от "Единни за промяна“. На заседание на Министерски съвет през 2018 г. е приет индикативен план за процедурите по строителството на път Е 79 от Видин до Ботевград Уточняват се и времеви графици за отделните процедури и изграждане на трасето. В началото на януари 2019 г. се провежда пореден протест и затваряне за движение международен път Е -79, поради забавяне със 7 месеца на процедурите по строителството на път Е- 79. През 2019 г. официално стартира изграждането на  отсечката от Е-79 Видин – Ботевград и бе възложено изграждането на над 128 км от правителството на Борисов. През 2020 г. продължиха строителните-ремонтните работи по определения за един от стратегическите пътни проекти у нас – главен път Е-79 Видин – Ботевград. В участъка стартираха подготвителните дейности, изградиха се временните обходи. Бъдещото трасе трябва да е двойно по-широко от сегашното, което е с по една лента за движение в двете посоки.

Днес три години по късно, целия процес по трасето е спрял. През април 2023 

министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков откри за движение първата 7,5-километрова отсечка от новостроящия се скоростен път Мездра-Ботевград при село Новачене. Стойността на новоизградената отсечка е 168 млн. лв. Министърът тогава обяви, че едва 4 процента от новия път Видин-Ботевград вече е пусната в експлоатация,  но остават в различна степен на готовност още близо 180 километра или около 95% от целия път.

Скоростният път Видин-Ботевград, с обща дължина от 190 км, се очаква да бъде готов през 2027 година. Темповете на строителство зависят от волята на властта дали да го има този важен за цяла Северозападна България инфраструктурен проект.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията