ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Бизнесът иска нова минимална заплата | ||||||
| ||||||
"В момента ние не виждаме никаква промяна в политиките. Едно механично свеждане на едно число до 3%, което за нас е важно поне като политически сигнал, че България се стреми да покрие критериите за еврозоната - това трябва да се случва по устойчив начин, за да не се стига до рискови ситуации и рязко увеличение на дефицита и дълга, който се предвижда да нараства в следващите 2 години", коментира тя. Минчева изрази очакване в бюджет 2024 г. да има предложения за реформи и за осигуряване на устойчивост на публичните финанси, както и среда, в която инвестициите да се увеличават. Според нея идеята минималната работна заплата да достигне до половината от средната е концептуално сбъркано решение. БСК предлага да се инициират изменения на този член на Кодекса на труда. Относно намерението на властта - въвеждане на разплащане с лев и евро едновременно, Минчева изказа мнение, че това е предизвикателство, когато бизнесът не е подготвен. Поне 6 месеца са необходими за практическа подготовка за подобен тип промени, подчерта тя и добави, че очакват такива намерения на финансовия министър да бъдат оповестявани след комуникация с бизнеса, а това не е направено. "Това ще изисква промяна в касовите апарати, в счетоводните системи. Всичко това отнема време. А и не знаем каква е целта на това предложение", каза тя. Според нея проектобюджетът е най-рестриктивен към ресторантьорите. "Няколко са промените в преходните и заключителни разпоредби, които са интересни. Голяма част от тях са свързани с ресторантьорския бранш, което буди въпроси - защо само към него", попита Минчева. Тя коментира идеите на финансовия министър, свързани с ресторантьорството. Минчева изрази притеснение за плащането по банков път, защото няма достатъчно банкомати в цялата страна. Според нея това ще създаде затруднения за хората с най-ниски доходи и ще се отрази на сезонната заетост. "Преди да се въвеждат подобни мерки, би трябвало да се обезпечи възможността хората да разполагат с парите си в реално измерение", категоричен е експертът. Когато се намали ставката на 9% ДДС за ресторантите, те поеха ангажимент да увеличат размерите на минималния осигурителен доход, който изплащат, припомни зам.-председателят на БСК. И обясни: "Сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" е в топ 3 на секторите с най-висок ръст на общите разходи за труд. Загубата от намалената ставка ДДС е около 500 млн. лв. В същото време крайните потребителски цени в групата "Хотели и ресторанти" за 2022 г., регистрирани при нас, са 51% от средното за ЕС. Задаваме си въпроса дали повишените постъпления от осигурителни вноски и данъци в следствие на тези увеличения във възнагражденията компенсират пропуснатите ползи от приходи от ДДС в бюджета. Според нас намалената ставка е довела до изсветляване в сектора". Сега се запазва това, което е поето като ангажимент от страна на държавата, което за нас е коректно, добави тя. |
Още по темата: | общо новини по темата: 860 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/144 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета