ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Бизнесмен: Пенсиите в България са прекалено щедри
©
Еврочленството, Шенген и ОИСР са трите членства, които България трябва да постигне, за да е базово наравно с останалите страни в общността.Това каза пред БНР бизнесменът и индустриалец Васил Велев, който е и председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал.

Това, което трудно може да се оцени, е пропуснатите ползи. Не се правят инвестиции в място, до което трудно се стига. Южна България с две магистрали е много по-развита от Северна България, същото важи и за България като цяло, която не е в сухопътния Шенген. Това е много важно членство за нас, подчерта той.

Помощта на държавата за бизнеса през цените на тока е неутрална към бюджета, няма връзка с него и не представлява субсидиране, поясни Велев.

По думите му, "цяла Югоизточна Европа е като някакъв остров, където цените на електроенергията са много по-високи, отколкото в Западна и Северна Европа".

ДДС трябва да е неутрален, посочи Велев. Според него в туризма и ресторантьорския бизнес няма криза и няма причини за преференциално отношение.

АИКБ е категорично против увеличаването на данъците и предлага замразяване на заплати и съкращения, каза Васил Велев в предаването "Преди всички". Заплатите в сектора на държавното управление са увеличени за години напред и се откъсват като нетни доходи от тези в реалния сектор, който изкарва парите и пълни бюджета, смята той.

"Населението на България постоянно намалява, човешките ресурси намаляват, а администрацията, която обслужва хората, расте и сме изхарчили милиарди за електронно управление."

АИКБ е и "за" замразяване на пенсиите за една година, което е непопулярно решение, отбеляза още председателят на асоциацията. Велев цитира нетния коефициент на заместване – каква част от заплатата на вече неработещ човек той получава вече като пенсия, и подчерта, че у нас той е 70% при средно 64% в ЕС и ОИСР.

"За хала, на който сме, имаме много щедри пенсии. Разбирам как звучи това на фона на абсолютния им размер. Пенсиите са такива, какъвто е осигурителният принос, иначе се получава абсолютна несправедливост. У нас се бъркат пенсиите и социалното подпомагане."







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Господин бизнесмен, време е да започнете реално осигуряване на вашите работници за да може да имат и по-високи пенсии. Всички знаем в една частна фирма, че правите осигуровки на минимална заплата а останалата сума се дава под масата. Това не е по желание на работещите а на самите работодатели. Ако някой работник се възпротиви то на него му се показва вратата, а в прикриването на обороти и кражба на ддс сте уникални и много ловки!
+3
 
 
Ба***и, аман от псевдобизнесмени и т.н. Баба ми не може да си покрие лекарствата, които взима, камо ли да и останат да преживява. Голяма част от старите хора в БГ-то буквално се издържат от техните семейства (синове, дъщери, внуци и т.н.), какво остава да чакат на едната умряла пенсия. Истината е, че старите хора никой не ги брои!
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Почина Кирил Маричков
Катастрофи в София
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Природни стихии
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да (577) 53%
Не (399) 37%
Не мога да преценя (109) 10%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията