ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Бивш вътрешен министър: Не само главният прокурор е залогът за бъдещия кабинет, а и конкретни закони
Автор: Йоланда Пелова 19:55 / 28.10.2024Коментари (0)485
©
На тези избори се видя много показност от страна на МВР, но резултатът от това ще се прецени, когато се появят данните от рисковите секции. Прави впечатление, че има 2-3 партии, които се разминават съществено със социологическите прогнози, при положение, че за всички останали партии социолозите са познали. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на радио “Фокус" Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи.

Според него думите на г-н Главчев, че "всички знаят, че е илюзия, че няма купен вот" дават сигнал, че всеки вид престъпност съществува в определени рамки. "Колкото и добре да работят правоохранителните органи, няма вид престъпления, които да са изчезнали, но могат да се поставят в едни по-поносими за обществото граници. Няма полза от подобен тип изказвания, защото това до голяма степен би успокоило извършителите на подобни престъпления за следващите избори, а не се знае дали те няма да са скоро", отбеляза Емануил Йорданов.

Относно това, че Радостин Василев от МЕЧ поиска вътрешното министерство по думите на Йорданов той може да го иска, но въпросът е дали някой ще му го даде. Той напомни, че когато ИТН бяха мандатоносители тяхната кандидатура за вътрешен министър срещна много сериозен обществен отпор. “Ако един човек не е гледал един наказателен процес от началото до влизането на присъдата в сила, не зная кое го кара да си мисли, че може да се справи с противодействието на престъпността. Очакванията на някои хора, които участват твърде самодейно в българската политика ще се разминат с действителността. Предполагам, че ще се тръгне по-бавничко към изчезване на определени партии. Много е възможно да има пренареждане на българския политически пъзел. Не само главният прокурор е залогът за бъдещия кабинет, а и конкретни закони, персоналният състав на КПКОМПИ и други важни въпроси. Ако някой се опитва да бяга по тъча от тези теми, не мога да бъда оптимист за възможността за съставяне на правителство. До този момент политиците не са положили усилия за провеждане на разговори с други политически сили за евентуално бъдеще на управлението на България. Когато се излиза с тезата, че си победител № 1 и ще оправиш държавата, защото най-много разбираш от управление, хубаво е с наближаването на парламентарни избори, да започнеш подобни разговори и в момента на изборите, да не чакаш резултатите, а да знаеш какво правиш на следващия ден.  

В последните години се наблюдава пълна криеница, няма ги пресконференциите в изборната нощ. Те се гледаха от хората, защото по този начин те разбираха каква е оценката за изборния резултат и възможностите за развитие в близко бъдеще. Връзката се къса при политиците, журналистите са готови винаги да зададете въпросите си, но няма желание някой да ви отговори в конкретния времеви интервал", обясни Емануил Йорданов.

“Фрагментираният парламент е поредна серия на политическата мъка, която гледаме от няколко години. При липсата на идеи, които до този момент да са се появили, ми се струва, че няма някакъв обществен оптимизъм, който да ни обзема. Това може да доведе до отваряне на пространство за нова политическа сила. Да се надяваме, че тя няма да бъде популистка и да злоупотребява с някакви псевдопатриотични мераци или възстановяване на българо-съветската дружба", подчерта Йорданов.

Относно фигурата на главния прокурор и консенсуса, който се очаква да имат политиците, според Емануил Йорданов първата точка е да се избере Висш съдебен съвет. "В него да бъдат избрани хора с висока правна компетентност и ярко изразено лично мнение. Следваща точка е Законът за съдебната власт, в който да няма текстове, които ни говорят, че законодателят няма идея за провеждане на състезание с един кон." Много ясно в Закона за съдебната власт може да се каже, че трябва да има двама кандидати за всеки един пост, не само за главен прокурор, а и за председателите на върховните съдилища. Това са неотложните действия, от там нататък практиката може да покаже и други необходимости. Управлението е делнична дейност и трябва да се реагира при всеки един възникнал проблем", заключи бившият вътрешен министър.


Още по темата: общо новини по темата: 752
28.10.2024 »
28.10.2024 »
28.10.2024 »
28.10.2024 »
28.10.2024 »
28.10.2024 »
предишна страница [ 1/126 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
Национална баскетболна лига сезон 2024/2025
Специализирани полицейски операции в страната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията