ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
БСП - София: България загуби 177 млн. лв. заради управлението на кмета Йорданка Фандъкова
Автор: Екип Sofia24.bg 16:14 / 20.02.2023Коментари (0)467
© БСП - София
България загуби 177 млн. лв. заради управлението на кмета Йорданка Фандъкова в София. Това се казва в позиция на групата на "БСП за България" в СОС относно прекратената обществена поръчка на "Топлофикация - София" и загубата на европейски средства в размер на 177 млн. лв., съобщиха от Градския съвет на БСП - София

"Общинското дружество "Топлофикация - София" ЕАД и подобряването на неговото състояние винаги е било приоритет в работата на съветниците от групата на "БСП за България" в СОС. Това е стратегическо дружество за българската енергийна система. Преди 4 години Столична община сключи договор по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) за финансиране на инсинератор за оползотворяване на RDF-гориво в центъра на София на стойност 177 млн. лв.

През 2018 г. общинските съветници от групата на "БСП за България" внесохме искане за референдум с питане към софиянци дали са съгласни общината да изразходва 157 млн. евро, от които 67 млн. евро заем, за изграждане на инсталация за изгаряне на RDF отпадъци в центъра на София, както вече беше решено. Друг от въпросите беше свързан с местоположението на когенерацията. С него питахме дали хората са съгласни тя да е до завода за боклук, който се намира в местността "Садината" край село Яна. Разбира се, управляващото мнозинство от ГЕРБ отхвърли това искане за референдум с аргумента, че той е излишен и незаконосъобразен. След тежките съдебни процедури с окончателното си решение от 12 януари 2023 г. Върховният административен съд (ВАС) върна процедурата по обществена поръчка на "Топлофикация - София", която вече е прекратена от дружеството. Срещу избраното място и технологията имаше огромно недоволство от гражданите на София, заради риска от допълнително замърсяване на въздуха в града - от Столична община планираха там да се изгарят 180 хиляди тона RDF гориво годишно, като се транспортират с камиони от завода за битови отпадъци в софийското с. Яна", припомниха от Градския съвет.

"Общинските съветници от групата на "БСП за България" в СОС неведнъж повдигахме този въпрос на общественото внимание и предупреждавахме, че местоположението и технологията на проекта, поради редица неуредици и проблеми в процедурите, ще се окаже нереализуем и софиянци ще изгубят поредното сериозно европейско финансиране.

Това вече е факт. За пореден път Столична община доказа, че няма управленски капацитет и визионерски подход за решаването на най-важните проблеми на столицата. Управлението на кмета Йорданка Фандъкова и нейния екип в София постави България в позицията на заложник, като не призна, че Столична община няма капацитета да се справи с този проект. И така България загуби 177 млн. лв. А тези средства трябваше да бъдат пренасочени към проекти, които можеше да намерят своята реализация", изтъкнаха от БСП.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията