ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Антон Пулийски: "Кибер Коледа" ще помогне на много хора в сферата на киберсигурността
Автор: Живко Кръстев 14:39 / 20.11.2023Коментари (0)177
©
Инициативата "Кибер Коледа“ има за цел в много направления да помогне на много хора в сферата на киберсигурността. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ председател на УС на Асоциация "Обединено дрон общество“ и основател на Drone Arena Антон Пулийски. "Насоката на това събитие е да обърне внимание на кариерните пътеки в киберсигурността. Да дадем на посетителите възможност да погледнат на киберсигурността като възможна кариерна насока, да покажем на хората различните гледни точки: технологични и нетехнологични, тъй като доста често хората остават с грешното впечатление, че тя има само технологичен, инженерен аспект, и който не разбира от конкретно програмиране и конкретен вид мрежи, то за него няма място. И като го съчетаем с нуждите на пазара, че все повече хора търсят възможност за реализация, решихме да дадем едно един друг поглед и да съберем едно място доста експерти в различни области, в различни дискусионни панели.“

По думите му в момента технологиите изключително бързо променят нашата действителност и много хора са изправени пред избора накъде да тръгнат. Инициативата е една огромна възможност за хората, които искат да изберат своето кариерно развитие, трябва да бъдат добре информирани, за да направят добър избор за себе си. "Тази среда има за цел да покаже на хората кои са различните специфики на различните домейни, на различните сектори, и съответно да им даде възможност да изберат правилния, т.е. да намерят себе си в голямата картина. Има и специалисти от различни общности в различните домейни, които са големи специалисти, те пък търсят своите стажанти, търсят на кой да предоставят менторство. Партньорски организации са организации, които са фокусирани върху изкуствени интелект:  Клъстер Изкуствен интелект България, "Обединено дрон общество", работим с представителите на най-голямата организация в света за специалисти информационна сигурност и одитори киберсигурност, а именно ISACA, съвместно правим и това събитие заедно. Контактуваме с най-големите 12 университета в България,“ разказа още той.

Средата, в която живеем днес, може да се определи като много динамична и непрекъснато променящата се, смята специалистът. "Промяната е свързана с навлизането на изключително много технологии: изкуствени интелект, дроновете, виртуалната реалност роботи и т.н. Всичките тези технологии създават нови продукти, които непрекъснато променят нашето ежедневие и имат претенциите то става по-лесно, да живеем, в свят в който всичко е автоматизирано. Всеки път когато дадена технология бива внедрявана, тя крие и много рискове. Тези рискове в киберпространството са това, на което обръщаме внимание през призмата на нашата експертиза. В момента това оборудване и тези технологии са вече много по-голяма част от нашето ежедневие и съответно трябва да обърне внимание къде е рискът когато ги ползваме.“

"Данните са новото злато на новото време. Когато имаш данни, ти знаеш как да манипулираш конкретна група хора, знаеш как да повлияеш, ако можеш да повлияеш, ако щеш дори на изборния процес, ако щеш какво да купят, на кое да насочат вниманието си, как хората да бъдат насочени да вземат конкретно решение. Това всичко се случва след като дадени данни бъдат използвани по един инженерен начин е налети в конкретна алгоритъм. Данните са това, към което са устремени всички, защото колкото повече информация имаш, толкова по-добре,“ категоричен е Антон Пулийски.

Според него е изключително лесно да бъдем хакнати, лесно е да се открадне лична и всякаква информация, тъй като най-слабата част от системата е човекът. Той бива най-лесно измамен той най-лесно бива заблуждаван. "Веднъж установен, че конкретен човек вече е слабо звено, той вече започва става обект на интерес, и оттам вече започва измамата, хакването на системата и данните. Много често ние обсъждаме темата кое е по-важно: хардуерът или хората, и мога да кажа съвсем спокойно, че ако компаниите инвестират изключително малко, за да може да обучат персонала си, могат да се чувстват доста по-защитени от това да ъпгрейдват до последно ниво своята техника. Да, разбира се, двете вървят ръка за ръка.  Но хората с в над 80-90% от случаите в зависимост от случаите са виновните за това да се случи проблемът,“ обясни още той, като добави, че с добрата подготовка ние намаляваме риска, намаляваме възможността, вероятността да настъпят неблагоприятните последици, и именно тук е моментът, в което всеки участва в процеса. Точно затова според него е важно да се вложи знанието в обществото, т.е. първата стъпка е да бъдем информирани.

"Изкуственият интелект е просто инструмент, който се използва от човека. Той не е виновен за това как човек би го използвал. Човешкото желание и различните мотиватори водят към това как би се използвал изкуственият интелект. Той промени средата дотолкова, доколкото да автоматизира процеси. Светът се движи и не остава в едно положение. И това е нещо, което се опитваме чрез нашите инициативи за създаване на устойчива среда и лесен обмен на информация да стигне до много хора,“ сподели още Антон Пулийски.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията