ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Александра Алгафари: Ние сме human being, а не human doing
Автор: Йоланда Пелова 20:39 / 27.09.2023Коментари (0)297
© Фокус
Ние сме human being, а не human doing - човешки същества, а не човешки деятели. Често ставаме враждебни, тъй като границите са ни силно прекосени и понякога не може да понесем елементарна човешка комуникация. Можем да станем враждебни към близките си, но можем да станем враждебни и към някой, който просто минава покрай нас и без да иска леко ни побутва. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Александра Алгафари, психолог и психотерапевт.

Прекарваме дълго време пред екрани, а това според психолога ни лишава от възможността за съблюдаване на реакцията на човек в реално време: "Думите са само 10% от комуникацията, 90% е невербалната комуникация, която е изразът, тонът на гласа, интонацията, стойката на тялото му и много подпрагови усещания, които все още не може да предадем по дигитален път".

По думите на Александра Алгафари дигиталните средства могат да се използват по един много красив начин: "Да си дадем сметка, че може да се видим и чуем с хора, които живеят на другия край на света и да не изгубим връзка с тях. Телефонните обаждания също не са безумни скъпи вече, а съобщенията, които искаме да напишем на някого пристигат на секундата. Дигиталните устройства могат да бъдат прекрасна възможност за свързване и за това създадох платформата Jaya Tribe, която е първата по рода си в България, където има курсове по психология и психотерапия, те са терапевтични. Предвиждаме групови месечни срещи и преживявания, където хората ще се опознават. А най-важното нещо е, че ще се създаде една общност, където хората, които вървят по пътя за личностното развитие ще имат възможността да се срещат.

Според Александра Алгафари, за да се свържем с някого истински е и необходимо да си позволим да бъдем уязвими и честни на първо място със себе си.

Тя даде няколко съвета: "Преди да се направи първата крачка е добре да се направим целеполагането - да ни е ясно в каква посока ще вървим. Целеполагането е ключово, защото ако гледаме някакъв Еверест е доста обезкуражаващо, когато е толкова далечна целта. Проверката на реалността ни куца като поведенчески модел. Не сме наясно какво можем и какво не можем. Тялото никога няма да ни излъже, ако се заслушаме какво точно ни "казва", може би точно това е правилната посока. В днешно време сякаш стойността ни като хора зависи от това докрай да се натиснем да се доказваме. Хората обичат да казват, че се доказват на себе си, но рядко това е така. Стойността на живота ни се определя от това, което правим", обърна внимание психологът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията