ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Ахмед Ахмед: Акцентът на опитните урбанисти се насочва към модернизирането на изградените вече паркове, градини и зелени зони в градската среда
©
Ахмед Джемил Ахмед е от възпитаниците на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, специалност „Архитектура“.
Ахмед Джемил Ахмед е от възпитаниците на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър“, специалност "Архитектура“. 

На фона на все по видимото презастрояване в кварталите и в центъра на София, какво можете да ни кажете за съвременния дизайн на градските паркове и градини в развитите европейски столици?

В градовете е изразена физическата история на местните жители за определена територия. За общо обществено ползване са пространствата на площадите и кварталните паркове. Част от тях са били изградени и все още са запазени като обемност и обхватност в течение на стотици години, за разлика от нововъзникващите сгради, а други са претърпели съществени промени. В съвременния свят известна част от градовете претърпяват повратна трансформация поради растящото им население. Урбанизацията изисква непрекъснато разширяване и обновяване на инфраструктурата на пътищата, което може да бъде за сметка на съществуващи терени от зелени площи. Акцентът на опитните урбанисти се насочва към модернизирането на изградените вече паркове, градини и зелени зони в градската среда. За ефикасни идейни предложения е обезателно да се предостави повече гласност на ерудираните проектанти.

Съществува ли алтернатива за зони със зелени площи в градовете с нарастващ брой небостъргачи и подлежат ли на съвременно обновяване съществуващите от столетия градски паркове?

Друга възможност за реализация на зоните за спорт и отдих в гъсто застроени райони при оскъдни площи на градските паркове и градини е новите зелени площи да се пренасят на покривите на вече съществуващите сгради или новоизграждащите се. Съвременния дизайн на градски паркове и градини може да се съчетае чрез обединението на модерни технологии, които биха допълнили облика на различите съоръжения и декоративни елементи. Например освен с достъпа до безжичен интернет, един градски парк може да предостави на обитателите си информация за телесната им температура посредством безконтактен инфрачервен термометър, като превантивна мярка срещу вирусни заболявания. 

А чрез открит фитнес може да се генерира електричество от упражненията на хората и с произведената енергия да се захранят сградите в близост. В развоя на облика на градските паркове и градини съществен фактор може да се окаже политикономическа система, в който се е намирал съответния град през последните столетия или само преди няколко десетилетия. Постсоциалистическият град може би е труден за моделиране. Рязката промяна на политическата система в дадена държава не се отразява благосклонно върху териториално устройствено планиране.

Ако имахте право на избор, коя система като начин на живот бихте избрали - комунистическата или капиталистическата?

И двата режима съществуват след отиграно надмощие, било то военно чрез преки сблъсъци или идеологически въз основа на проведени изборни процеси. Водил съм безброй разговори с хората, чийто трудов стаж е преминал изцяло в тоталитарното управление или са се пенсионирали през онзи период. Дори в момента мога да усетя чувството, което съм изпитвал и тогава по време на беседите ни - сякаш времето е спряло и то тече много бавно. Тогава безброй дейности са се извършвали чрез ръчен труд, машините или са били малко на брой или с малък производствен капацитет, но за сметка на това за всеки имало нещо за вършене. Някои от събеседниците ми са споделяли и своите собствени изводи мисловно в тези редове "тогава животът ни беше по-сигурен като препитание, но изпълнен с много лишения и ограничения, а сегашната демократична тоест капиталистическа система ни предлага огромни възможности за всеки, но препитанието ни не е осигурено“. 

Това са много сериозни теми, затова не мога да ви отговоря пълноценно на зададения въпрос. Тези политически идеологии са твърде силни, все пак светът е станал свидетел как земното полукълбо се е разделило на 2 сфери на влияния и като всяка политическа доктрина единствено времето е могло да ни покаже кое в тях е било правилно и кое е грешно. Не мисля, че е възможно да съществуват политики с предвиден край и именно това отваря врата към нови политически идеи. Към какво ще се насочи обществената нагласа, зависи коя идеология ще вземе превес над останалите.

Напоследък все повече се говори за "базов доход“. Какво е Вашето мнение за въвеждане на безусловни основни доходи (БОД) в целия ЕС?

Както вече споменах историческите хроники ясно ни показват, че в политиката не е възможно да бъдат прогнозирани на 100% крайните резултати. Всяка личност претърпява своя индивидуален катарзис. Човекът като субект със собствена воля притежава неизменното право да бъде част от необходимите промени за един по-добър свят с повече възможности за всеки един. Бих посъветвал вашите читатели да се стремят да не изпаднат в "омагьосания кръг“ на утопиите. Нереалистичните за изпълнение идеали, които ни обещават несметни блага и ни предвещават светло бъдеще, могат да бъдат невъзможни за реализация, ако всъщност генезиса им не се корени на действителна обусловеност. 

Наложително е да се наблегне над разумния подход, който би изискал от нас да търсим и намираме аргументираните възможности на база предишен опит и прецизно изпипани доклади от страна на съответните експерти в своята област. Твърде е рано да се говорят за каквито и да е било резултати без нужния период от време на "проби-грешки“. За съжаление, не съществува универсална политикономическа система. От етапите на човешката история за изминалите перипетия се подразбира, че това, което може би е по-правилното предложение за конкретно общество през определен период от време, да не бъде добро решение за друга народност за сходния времеви диапазон. Нужно е да бъдем премерени в своите очаквания и да наблягаме над поуките от предишни събития и отминали епохи.

Според Вас възможно ли е да се оформи универсална политикономическа школа с цел вземането на възможно най-правилните политики и решения?

В случай, че се замислим в дълбочината на този казус и се огледаме около себе си, сега и в миналите събития по света, нима има по-добре подготвени кадри за политическите и бизнес средите, които са се доказали в своето време и специалност като успешни личности, от тези, които произлизат от академичните среди? Университетите са страхотна лаборатория за изграждането и надграждането на познания. 

Аз лично бях много отегчен от системата ни за обучение в основно и средно образование. С всяка изминала година учихме едни и същи теми с леко разширение на обхвата им. Не казвам, че това е погрешно пропиляно време, напротив - без базовите познания, придобити в училище, не бихме се справили подобаващо с предизвикателствата в живота. Но в университетите могат да се получат задълбочени познания далеч по-обширни и понякога взаимно противоречащи се с тези от училище. Академичните среди във висшите учебни заведения със сигурност могат да се явят лаборатория за бъдещите промени, които може би ще оставят своя отпечатък за идните поколения.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
Катастрофи в София
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията