ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Адвокат: Причината да се шофира в нетрезво състояние е заради липсата на ефективни наказания
Автор: Екип Sofia24.bg 11:41 / 03.08.2023Коментари (0)195
©
Статистиката на НСИ показва, че ПТП, причинени от водачи, които са с концентрация на алкохол в кръвта или под въздействието на наркотични вещества, са по-малко от 2% от всички тежки ПТП. ПТП с тежко пострадали или починали се причиняват най-вече от нарушаване на правилата за движение по пътищата – шофиране с превишена скорост и неправилно изпреварване. Това каза адвокат Силвия Петкова в рубриката "Визия 0“ на "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Според нея единствено ефективното прилагане на наказанията за шофиране под въздействието на алкохол или наркотични вещества може да доведе до превъзпитанието на нарушителя. Причината толкова много хора да шофират в нетрезво състояние е заради липсата на ефективни наказания, а не защото има някакъв проблем в законодателството, а не защото има някакъв проблем в законодателството. Т.е. проблемът е в правоприлагането“, обясни адвокат Петкова.  

Не размерът на наказанията, а неизбежността им е функция на превенцията, подчерта тя. Непрекъснатите промени в Наказателния кодекс за увеличаване размера на наказанията не води до желаните резултати. Според нея най-тежкото наказание, което може да се наложи на водач, който е причинил смърт по непредпазливост, след като е употребил наркотични вещества или алкохол, е 20 години лишаване от свобода. "Размерите на наказанията сами по себе си нямат никаква роля за генералната превенция, т.е. да въздействаме предупредително. Те в крайна сметка отразяват обществената опасност на всяко едно деяние, което е обявено за престъпно, т.е. в колко тежка степен засягат някакви защитени права“, обясни юристът.  

Силвия Петкова коментира и проблема с високия процент фалшиво положителните проби - 45%. "В моята практика имам вече изключително много случаи на доказани фалшиво положителни проби, както и на присъдени обезщетения на водачите заради това, че определено време са били без книжка, без кола, а някои от тях са били и без работа“, обясни тя.  

Всички водачи са длъжни да дадат проба в случай на проверка на пътя чрез техническо средство – с дрегер или с тест за наркотични вещества, а ако откажат, трябва да предоставят биологични проби за лабораторно изследване. "Ако човек сам реши да даде кръвна проба, той може да го направи, но никой не може да го принуди, освен ако няма съдебно разпореждане в случаите, в които има обосновано подозрение за извършено престъпление. Полицейските служители, които извършват проверката, не могат да задължат водача да даде кръвна проба“, поясни юристът. 

Според измененията в Наказателния кодекс се криминализира повторният отказ за изпробване за употреба на алкохол и наркотични вещества, след като водачът веднъж вече е бил наказван по административен ред. "Т.е. той трябва да е отказал веднъж едновременно и теста, и кръвната проба, да му е наложена глобата в размер на 2000 лева и 24 месеца отнемане на книжка и след като го направи втори път, тогава вече ще носи наказателна отговорност“, обясни адвокат Петкова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията