ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Адвокат Мария Шаркова с ценни съвети, които да ви помогнат да спестите пари за медицински услуги на морето
©
Лятото не минава без новини за жеги, летни бури, инциденти край морето и....големи суми, платени за оказана медицинска помощ в някой от курортите ни.

Днес се наложи да обяснявам отново някои проблеми на родното ни здравеопазване, за които си говорим, когато от морето пристигне поредната новина за голяма сметка при лекаря.

Тук бих искала да отбележа няколко важни правила, които да Ви помогнат да спестите пари за медицински услуги на морето. Както и да посоча някои от проблемите, които водят до поредния случай на платени три-четири цифрени суми за промивка на ухо. Това написа във Фейсбук адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

Ето и нейните ценни съвети:

"- Когато се оказва медицинска помощ на лица, които не са осигурени (или на чужди граждани) или лечебното заведение няма договор с НЗОК, заплащането се осъществява по ценоразпис.

- Този ценоразпис трябва да е публичен и достъпен за пациента.

- Няма регулация на цените, няма "таван" - за да бъде определен такъв или да се регулират цените, е необходимо ясно и точно остойностяване на медицинската услуга, т.е няма как да се въведе регулация като са хвърля боб, гледа се в тавана или се гадае на кафе.

- Много лекари смятат, че НЗОК заплаща твърде малко за оказаните медицински услуги, както и че има твърде много "бумащина" и затова не сключват договор с НЗОК. По българското Черноморие това е масова практика и понякога пациентите са принудени от обстоятелствата да си платят.

- Много чужди граждани идват да почиват в България без да са си направили застраховки, които би им улеснило живота значително.

Ако вие сте здравноосигурен и имате нужда от медицинска помощ по време на почивка, имате право да посетите общопрактикуващ лекар, който ще получи заплащане на до два прегледа на пациент извън неговия район. Този ОПЛ може да издаде и направление за прием в болница или за преглед от специалист.

Ако сте в спешно състояние, имате право да получите безплатна медицинска помощ в лечебно заведение, което е сключило договор с МЗ за целта - това най-често са държавните болници (в случая в Бургас, Варна).

Спешното състояние не Ви гарантира безплатна медицинска помощ! Трябва да я потърсите в съответното лечебно заведение, посочено по-горе, а не навсякъде.

Ако посетите лечебно заведение, което няма договор с НЗОК, можете да се информирате за цените като поискате да Ви посочат къде е обявен ценоразписа. По закон той трябва да е публично достъпен и освен това предоставен на МЗ да го обяви на електронната си страница.

В амбулаторния лист, който Ви се издава при прегледа, трябва да са вписани ясно и точно дейностите, които са извършени и те трябва да съвпадат по вид и стойност с описаните в ценоразписа.

На електронната страница на МЗ обявените ценоразписи са трудно достъпни, изисква се ровене и няма бърз начин да откриете точно лечебното заведение, което Ви интересува.

Ако сте в държава от ЕС, носете европейската си здравна карта. Все пак следва да се знае, че тя не осигурява всякаква безплатна медицинска помощ, а само спешна такава".


Още по темата: общо новини по темата: 1051
16.09.2024 »
15.09.2024 »
15.09.2024 »
13.09.2024 »
13.09.2024 »
12.09.2024 »
предишна страница [ 1/176 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.08.2024 г.
0
 
 
Ако си чужденец на морето и се нуждаеш от лекар гледат да ти свалят и втората кожа тия айдуци наричащи се лекари,всичко живо в тая държава краде начело с политиците като те дават пример на останалите ,само народа няма от кой да открадне ,мръсни долни боклуци- помияри.....
Aнонимен
на 07.08.2024 г.
+1
 
 
Ако държавата си е на мястото, незабавно трябва да отнеме лекарските права доживот на наглеца, злоупотребил с чужденците в к.к. Златни пясъци и наричащ себе си "лекар".
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията