ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Адвокат: Интересът на детето е най-важното нещо в едно дело за развод
Автор: Цвети Тончева 12:18 / 12.09.2023Коментари (0)320
©
Интересът на детето е най-важната величина в едно производство по развод или родителски отношения. Това каза адвокат Калоян Ранков в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Основанията за прекратяване на брака могат да бъдат различни, отбеляза той. Разводът може да бъде по взаимно съгласие или по исков ред. "По исков ред е налице, когато брачната връзка е прекъсната и вече съществува само и единствено фиктивно. Другата възможност за прекратяване на брака е, когато той е сключен в нарушение на някоя от разпоредбите на Семейния кодекс. Например, когато съгласието за встъпване в брак е дадено в следствие на заплаха. Няма как да бъде сключен брак между братя и сестри и роднини по съребрена линия до четвърта степен. Основание, което влече със себе си унищожаемост на брака, е, когато някой от съпрузите вече е встъпил в един граждански брак, който все още не е прекратен. Други основания са, когато сключващият брак е поставен под запрещение или страда от душевна болест или слабоумие, които биха били основание за такова поставяне, или когато физическа болест застрашава здравето и живота на съпруга или на поколенията“, изброи юристът.  

Той обясни каква е процедурата при развод по взаимно съгласие. Това става чрез съвместна молба от двамата съпрузи, с която те заявяват, че непоколебимо желаят брачната връзка между тях да бъде прекъсната. В този случай съдът не се интересува каква е причината за това. "До съда се подава молба, като заедно с нея се прилага споразумение по член 51 от Семейния кодекс, което съдържа основните изисквания, които законът му придава, и което урежда местоживеенето на непълнолетните деца от брака, от кого ще се упражняват родителските права, издръжката на децата, семейното жилище, фамилното име на съпрузите, както и дали те си дължат издръжка един на друг. Това споразумение урежда последиците след прекратяване на брака. Необходимо е и двете страни да присъстват на съдебното заседание. Ако не са налице пречки и няма необходимост от допълнителни доказателства, съдът одобрява споразумението. Когато съдът даде ход на делото, обяснява на страните какви са последиците от това, което искат, като те потвърждават, че непоколебимо желаят да прекратят брачния съюз, който е сключен между тях. Съдебното решение съдържа диспозитив, че прекратява брака, като в него се реципира споразумението“, обясни адвокат Калоян Ранков. 

При бракоразводните дела по исков ред двете страни са ищец и ответник. "Ищецът трябва да изложи всички твърдения, въз основа на които основава искането си за развод. Той трябва да обясни и откъде е настъпило и защо разкъсването на брачната връзка между двамата“, поясни юристът.  

Адвокат Ранков подчерта, че подобно бракоразводно дело обикновено приключва в рамките на половин година, докато при развод по взаимно съгласие срокът е един месец. "Исковото производство е много по-дълго и много по-тежко. Тогава се изострят отношенията между вече бившите съпрузи. Когато има дете от брака, за съжаление, то често бива използвано като разменна монета“, допълни той. 

Искът за издръжка се разглежда по реда на бързото производство по Гражданско-процесуалния кодекс. "Идеята е да стане по-бързо. Целта е в едно заседание да бъдат събрани всички доказателства, да бъде даден ход по същество, страните да изкажат своята пледоария, след което съдът определя срок, в който да се произнесе. По бързото производство законодателят е предвидил двуседмичен срок от обявяване на делото за решаване, докато в стандартното производство срокът е едномесечен. Искът за издръжка може да бъде разгледан и след развода. Ако важни обстоятелства налагат промяната на размера на издръжката, може да бъде предявен иск“, обясни още адвокат Ранков. 

Той посъветва при бракоразводно дело страните да се допитат до адвокат.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията